joi, 7 aprilie 2022

Recensământul

Populației din anul 2021 care se face în anul 2022 este o îndatorire civică, în opinia mea. După pandemia care a avut ca mare câștig trecerea în online a multor activități, decidenții s au gândit să facă și recensământul on line. Și bine au făcut, zic și eu.
Dincolo de opiniile pro și contra, de teoriile conspirației ( la recensământul precedent era la modă frica de a furniza recenzorului cnp ul, acest mare secret al identificării noastre, din motive cel puțin bizare: de la credit facut cu buletinul recenzatului până la te miri ce trăznăi care acum îmi scapă), de obligația legală și de disputa dacă se vor aplica sau nu sancțiuni celor care nu se vor recenza, activitatea este una bine pusă la punct și merge șnur.
Pe site ul dedicat recensământului se găsesc, bine structurate, absolut toate informațiile necesare activității. Formularul online este explicit, interactiv și poți cu ușurință să alegi situația în care te afli.
În 25 de minute m am informat și am finalizat tot. Ceea ce este un bun deal, dacă ne gândim, spre exemplu, la obligația angajatorilor de a acorda o zi liberă pentru această activitate.


Tu te ai recenzat?









12 comentarii:

  1. 25 de minute ?
    Am fost cu 500 % mai rapid. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am 'rasfoit' putin formularul si anumite intrebari par dintr-un dialog pentru un CV. Ar fi trebuit sa fie anul trecut, dar apare si cuvantul 'refugiat'. In fine. Vad ca tu ai terminat cu filmul asta! :)
    Un final de saptamana placut, Gigi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă tot veni vorba, formularul știa deja dacă lucram și ce anume profesam într o anume săptămână din noiembrie 2021.
      Da, văzut, informat, completat.

      Ștergere
  3. Nu e deloc dificil. Trebuie doar atenție și puțintică răbdare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Recensamantul e util pentru ca administratorii statului sa stie, intre altele, in ce zone sa "concentreze" banii, investitiile etc.. In cazul Ro... mi se pare inutil, pentru ca mare lucru nu s-a schimbat - administratorii iau fonduri, dar ce fac cu ele stiu doar ei (eventual si rudele, prietenii lor).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate banii se cam scurg printre degete. Chiar și așa, recensământul este util, în opinia mea.

      Ștergere
    2. Ai un exemplu de utilitate a recensamantului in Ro? 😊
      Exista situatii intocmite (nu statistici, ci "pe cap de...") despre cati oameni mor intr-un an (cati copii intre 0-4 ani si etc, pe grupe de varste si cauze), se stie cati se nasc (cati baieti, cate fete), se stie cati se casatoresc si cati divorteaza, se stie cate imobile sunt "reabilitate" (sunt obligatorii autorizarile primariilor), se stie cati copii sunt in familii defavorizate / dezorganizate, se stie cati au loc de munca, cati sunt someri in plata etc. s.a.m.d. despre aproape absolut orice. In plus, pe cei fara adapost (care au sau ba acte valabile) nu-i recenzeaza nimeni; nici pe cei care au vreun adapost dar nu au acte... Dar chiar si numarul acestora se stie, macar cu aproximatie.
      Zic si eu. 😊

      Ștergere
    3. Un exemplu ar fi acesta:
      https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Archive:Statistici_demografice_la_nivel_regional&oldid=268314

      Ștergere
    4. Perfect adevarat! dar recensamantul pe baza de chestionare, in "era digitalizarii" e... aiurea! Toate datele despre chestiunile esentiale pot fi "recenzate" cu ajutorul registrelor administrative pe care toate institutiile statelor le au (ar trebui sa le aiba). Rand pe rand, administratorii statelor renunta sa mai tracaseze populatia cu chestionare doar pentru a cheltui bani aiurea. In Ro, cu sau fara recensamant, tot aceeasi jale e (general discutand).
      Nu zice nimeni sa nu se adune astfel de date, dar sa nu mai sacaie oamenii. Altii au ales alte solutii pentru a centraliza date la nivel de UE. Romaniei ii strica o "economie" de cateva milioane (poate zeci) de euro?! Zic si io.

      Ștergere
    5. Întru totul de acord cu jalea. :(

      Ștergere