joi, 5 februarie 2015

Câinele

Poate fi cel mai bun prieten al omului. Dar nu toți câinii sunt prietenoși, zic eu. Am aflat luni din presă  că o fetiță și mama ei au fost sfâșiate de câinele familiei, un rottweiler și primul meu gând s-a îndreptrat spre vecinul meu, ultimul mutat pe scară, care are fix un asemenea câine. Și un băiețel de 4-5 ani, după părerea mea. Și un câine din această rasă, pe care îl ține închis în casă cât îi ziua de lungă, într-un apartament mic de bloc.


Deși este obligat prin lege să-i pună botniță, deoarece face parte dintre câinii considerați periculoși,  ori de câte ori trece prin părțile comune ale imobilului, individului nici că-i pasă, mai mult, sunt convins că habar n-are despre această obligație. Mai mult, am așa o presimțire, că nu l-a înregistrat la poliție ....

Mă întreb ce zic vecinii care au copil mic, de 6-7 ani, de această situație și cât de confortabil se simt când se întâlnesc cu el pe scară. Mă mai întreb ce și cum o să scriu eu aici, pe blog, dacă o nenorocire se va abate peste familia inconștientului vecin .... da, iubitorii de câini vor avea multe de comentat, dar chiar nu este în regulă să ții un astfel de animal întro comunitate căreia îi provoci senzații tari ori de câte ori îl scoți din casă. 

19 comentarii:

  1. Trebuie cipat si mai trebuie acordul vecinilor pentru a avea un caine in casa.
    Daca nu are cip, amenda este de 5000 de lei - probabil totalul intretinerii pe un an de zile. Asa ca, daca vrei sa renunte la caine, fa-i o bucurie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Discuții de acest gen am mai auzit, dar eu aș fi curios în baza căror legi susții că are nevoie de acordul vecinilor ....

      Ștergere
    2. Catalin, inceteaza! cipul nu face cainele mai mult sau mai putin agresiv! sa renunte la caine? adica mai exact sa-l lase pe strada! perfect! da sa-l aduca in fata locuintei tale!

      Ștergere
  2. Catalin are dreptate, asa spune la lege, v-ati face un bine voua dar si cainelui.
    oricum e o barbarie sa tii un caine mare intr-un spatiu atat de mic...
    poate ca nu stii, referitor la stirea cu cainele care a muscat copilul si mama, cainele acela era folosit pentru lupte, evident ilegale...
    poate nu stii cat de revoltator de crud sunt antrenati cainii pentru lupte ca sa devina agresivi.
    animalul a platit cu viata, sa speram ca bietul bebelus va avea sanse sa traiasca si sa nu ramana insemnat pe viata dar detinatorul cainelui stii ce va face?
    isi va lua altul, pentru ca el face bani buni din asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am știut detaliile, cu atât mai mult putem vorbi despre iresponsabilitate, fix ca și în cazul vecinului meu! :)

      Ștergere
  3. :( of, oare când vor fi respectate şi la noi legile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu de dat un răspuns mulțumitor la această întrebare! :(

      Ștergere
  4. Numai oamenii sunt de vina pentru ca dreseaza cainii din anumite rase ca sa devina agresivi si sa atace. Trebuie sanctionati proprietarii care nu respecta legislatia in vigoare, categoric.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie nu-mi plac animalele,decat cum le cresteau parintii si bunicii nostrii.Daca as avea un vecin asa,l-as lua la intrebari,chiar daca ma injura.Sunt multi nesimtiti de genul asta.La noi se mutase niste batrani,ca mine,cu un caine care-i dadea drumul pe scara la nevoie.Am facut ca trenul cand am vazut catelul.De atunci ne salutam si vorbim,cand iese cu el afara.Voi faceti cum vreti,dar...

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu as tine un asemenea caine nici la curte,Nu imi plac deloc, tocmai pentru ca am auzit ca sunt foarte agresivi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate omu are o fobie grozava de pisici si ce si-o fi zis vazand vreo vecina de-a voastra cu douaj de mite,da Gigi ii poti rezolva pe amandoi : creste o familie de purici si scoate-i si tu la plimbare.Ce, e interzis?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O posibilă cauză la care nu m-am gândit! :)))))
      Ideea cu puricii este genială! :)))))))))))))

      Ștergere
  8. toata treaba cu agresivitatea la caini tine de stapan! despre ce vorbim? toata viata mea am avut caine...
    cand o aveam pe Tasha (caine de talie mare, o combinatie intre coolie si husky) mergeam relaxata pe strada la orice ora din zi si din noapte....in lesa tot timpul, fara botnita. era agresiva la comanda, pentru ca asa am educat-o! cu ea am reusit sa alung doi golani ce trageau de o femeie pe strada pe la 11 noaptea, incercand sa fure de pe ea si tipa aia ca in gura de sarpe....nu era nimeni si daca era oricum nu se bagau. ea a simtit hoti la usa care imi demontau iala si intrau peste mine. a actionat in consecinta. ea m-a aparat de un betiv sau drogat ce m-a agresat din senin pe strada....aaa si aici in it, a capsat mana unui politist! :)
    dar l-am avertizat sa nu o mangaie pt ca nu suporta uniformele si cersatorii....:)) nu a crezut si s-a convins!
    ideea e ca tot ceea ce face un caine e din vina stapanului! el stie cel mai bine ce caine are acasa! iar cainele indifeent de talie nu trebuie scos din casa fara lesa! aici, asa stau lucrurile! cat despre cainii de lupta, e intradevar tragic la ce chinuri si infometari sunt supusi pentru a fi agresivi.....o data scapati nu mai ai control asupra lor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Părerea mea este că sunt mulți stăpâni de câini iresponsabili, ca în cazul de față. Mai mult, de ce ar trebui să aibă vecinii emoții când se întâlnesc pe scară cu acest câine?

      Ștergere
    2. Pentru ca stirile sunt de asa natura! Pt ca nu toti cainii sunt la fel. Asa cum nu toti romanii merg la furat , la dat in cap desi asta cred majoritatea strainilor. A mai fost sapt asta o stire la tv cum un caine a salvat un ciobande un urs in timp ce ceilati ciobani colegi fugeau de mancau pamantul. Cainele nu a fugit. A ramas langa stapanul lui . Ciobanul traieste!E usor sa-i bagam pe toti in aceeasi oala...

      Ștergere
    3. Foarte frumos susții cauza câinilor, dar eu rămân la opinia mea: un rottweiler vecin cu mine nu mă face să mă simt bine .....

      Ștergere