joi, 19 februarie 2015

Contrastele

Fac parte dintr-un întreg, real sau închipuit. Deși este posibil să pară forțată alăturarea în același articol a două persoane diferite din toate punctele de vedere, „mă risc”. Răsfoiesc în mod regulat ziarele online și mai aflu ce și cum se mai întâmplă pe la noi și prin lumea largă. Luni, 16 februarie, pe primul loc a fost povestea condamnării definitive la 5 ani de închisoare cu executare a unei românce, fost europarlamentar, fost deputat, fost ministru într-unul din guvernele României. A sosit ceasul bilanțului, întocmit de judecători, pentru această doamnă, care s-a avântat în politică și și-a rupt gâtul. Aproape la propriu.

Mult mai jos, în pagina aceluiași ziar, un articol mi-a adus noutăți despre o altă româncă, despre care, de asemenea, știam: Andreea, o româncă cu dublă cetățenie, română și canadiană, care trăiește în Canada, este pe lista celor 100 de persoane rămase în competiție pentru obținerea unui bilet, doar dus, în prima expediție umană pe planeta Marte! WOW!!!!


O persoană ambițioasă, care lucrează în IT în Canada, pasionată de știință, aviație și explorare spațială, Andreea este o persoană cu vise mult diferite de ale celorlalți oameni. Să te înscrii voluntar întro campanie la sfârșitul căreaia este posibil să faci parte din primul echipaj uman care străbate lungul drum spre Marte nu este deloc puțin lucru. O entuziastă, iubește provocările, este de părere că „e doar o chestiune de timp până ce omenirea va trebui să-și găsească un nou habitat, pe o altă planetă”. Wow! Păi nu-ți simți pieptul umflându-se puțin la gândul că în țara asta se nasc și alt fel de oameni, pentru care cunoașterea doboară ultimele frontiere ale științei? 

202.586 de persoane s-au înscris în acest proiect. Prima rundă de selecție: au rămas 660; runda a doua: o echipă medicală a ales 100, 50 de bărbați și 50 de femei. Sita va cerne în continuare și doar 40 dintre cei selecționați azi vor urma un curs de antrenament specific pentru misiunea marțiană. Programul de pregătire va dura 8 ani, la sfârșitul cărora, un mare show de televiziune va da ocazia spectatorilor din toată lumea să voteze și să stabilească echipajul care va pleca în misiune și care va fi compus din doar 4 persoane. Totul pare desprins dintr-un film SF, dar începând cu anul 2024 se dorește trimiterea spre Planeta Roșie, din doi în doi ani, de echipaje compuse din câte 4 persoane. 

Mă tot gândesc la un lucru simplu: tare mi-ar fi plăcut să fie știrea despre Andreea pe prima pagină a tuturor ziarelor din țară, nu fotografia lui Monica, un fost ministru care habar nu a avut în ce mizerie se bagă, intrând în politică. Neștiință pentru care va plăti din greu ....










14 comentarii:

  1. acea prima stire este cea mai cautata, asta ii intereseaza pe oameni...
    sa apreciem reusitele alor nostri...nu am stat prea grozav la acest capitol in ultimii ani...
    oricum, cine vrea sa afle, afla...
    cat despre formatorii de opinie...mai bine lipsa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred cu tărie că este vremea să schimbăm registrul informațiilor publice, dând tot timpul exemple pozitive, de reușită în viață pe merite personale și să mai rărim știrile de la ora cinci ....

      Ștergere
  2. Domnu` Gigi: nu te mai documenta din surse de internet. Doamna condamnată la 5 ani de închisoare este încă deputat în Parlamentul României și va fi decăzută din drepturi în momentul în care se va primi încheierea de şedinţă de la ÎCCJ privind condamnarea. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord, este doar o chestiune procedurală până la pierderea mandatului ....
      Care ar fi alternativa pentru documentare?

      Ștergere
  3. despre proiectul One-Way-Ticket Marte 2025 am citit si eu, pe lista celor 100 persoane sunt si 3 germani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doar one way mie nu-mi suna bine. Am aflat despre o romanca din Buzau sau Bacau care a castigat un premiu de fotografie in UK. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce sa zic! Doar dus nu ma atrage deloc...
    si dupa ce ca e doar dus trebuie sa mai astept si atatea ani!! Nu am timp...:))

    RăspundețiȘtergere
  6. E o chestie tare de tot sa ajungi pe Marte. Vorba Geaninei, e prea tarziu si pentru mine. :)))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne apropiem de momentul în care vor exista ....marțieni, nu? :))

      Ștergere