vineri, 13 februarie 2015

Firul

Care desparte normalul de anormal, firescul de nefiresc, în situația în care justiția din țara mea trebuie să-și facă treaba în cazul parlamentarilor este foarte subțire. Firul, zic. O gloată de compromiși din toate punctele de vedere, putrezi de bogați, fac un zid de netrecut unul în jurul altuia, ori de câte ori se pune în discuție ridicarea imunității parlamentare în scopul unei cercetări a unor presupuse fapte săvârșite în contradicție cu legea. Nu există rușine, teamă de penibil ce să mai spun ..... ei, politicienii, arată cu degetul spre procurori și reclamă abuzuri. Noi, cei mulți, ne gândim că este puțin probabil ca acuzațiile să fie în van. După ce au furat pe rupte, se tem de pușcărie ca dracu de tămâie. Ori de câte ori nu este prea groasă acuzația, cel puțin la nivel declarativ, îl scapă printre degete pe colegul aflat întro situație delicată.


După ce alții au implorat, de la tribuna Parlamentului, cu ochii în lacrimi, cerând ajutorul colegilor (de infracțiuni?) să facă un adevărat scut în fața procurorilor, iată că a venit rândul lui Vosganian să ne arate cum este să nu îmbătrânești frumos: cerșind mila politicienilor de toate culorile, pe motive de (mare) rahat: sunt un român din clasa de mijloc, cu rate la bancă; este greșit ca Senatul să accepte pe bandă rulantă cereri de urmărire penală a membrilor săi; faptele pentru care sunt acuzat sunt decizii de politică economică; execuțiile în grup nu folosesc nimănui; am fost propus pentru Premiul Nobel; sunt gata să jur pe Biblie că sunt nevinovat ......

De râs sau nu, omul și-a văzut sacii în căruță: senatul a respins cererea DIICOT de începere a cercetării penale în cazul său. Vizibil emoționat, a declarat după vot: „aceasta este o victorie a democrației!” Poftim? Precis? Habar n-am dacă e vinovat sau nu de ceva, dar faptul că nu ajunge în fața unui judecător spune multe.

Aceeași (aproximativ) 10.000 de oameni ne învârt pe degete de 25 de ani. Păcat. 




14 comentarii:

  1. si o vor face si de acum incolo, pentru ca ei fac pui...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărata problemă este ce vor înțelege puii din ce li se întâmplă actualilor!

      Ștergere
  2. Domnu` Gigi: Dvs ati votat la ultimele alegeri parlamentare? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Am fost (prea) mulți ani un votant constant al PNL. Am renunțat la penultimele alegeri prezidențiale când șeful partidului simpatizat de mine, eliminat în primul tur, și-a îndemnat alegătorii să se orienteze spre candidatul PSD. Puțin după acel moment, a apărut alianța PNL-PSD, care zgâria pe sistem pe orice om de bună credință, mai puțin pe politicieni, desigur. Așa că am spus pas la ultimele alegeri parlamentare.
      Ca să nu mai vorbesc despre PNL-ul de azi, care a absorbit fostul PDL. Îmi este greață. Punct.

      Ștergere
    2. Prin 1881, când C.A. Rosetti a insistat pentru votul universal, Ion. C. Brătianu a tunat: Dacă lăsăm prostimea să voteze, ne va conduce prostimea. Faptul că, în prezent, multe din persoanele cu capul pe umeri nu au ieșit la vot, rezultatul aleșilor din Parlament este - citez dintr-un clasic în viață "O gloată de compromiși".
      Apoi, ca și în justiție, parlamentarii se bazează pe precedente.
      În cazul de față, s-a mai respins în urmă cu un an exact aceeași cerere de începere a urmăririi penale cu exact aceleași documente. Cu alte cuvinte, nu au existat probe noi la dosar. Pe fond s-a procedat corect.
      Pe formă, însă nu a fost corect: puterea legislativă, prin votul respectiv s-a opus ca puterea judecătorească să-și îndeplinească misia.

      Ștergere
    3. În ceea ce privește dreptul la vot, Brătianu a vut dreptate, măcar în parte, vezi cei 25 de ani scurși cu alegeri câștigate pe baza „găleata mea este mai frumoasă și mai mare”.
      Știu că în același dosar s-a mai cerut ridicarea imunității și cu un an în urmă, dar în opinia mea, parlamentarii au greșit și atunci și acum: ei nu judecă probele administrate, ele sunt trecute în cerere doar ca să se înțeleagă despre ce este vorba. Cei care cântăresc probele sunt judecătorii, politicienii doar trebuie să fie de acord ca oricare dintre ei să poată ajunge în instanță. Și nu prea au fost, până acum. Prietenii știu de ce.

      Ștergere
  3. Românii înșelați păcăliți, sărăciți, mințiți, furați vor simți din nou nevoia unui an ca 1907 ...sau ca 1989...și vor aduce în fruntea țării un nou Vlad Țepeș..să tragă hoții și criminalii în țeapă. De ce să îi bage în pușcărie, unde statul plătește pentru ei?
    Sau, dacă nu în țeapă.... la ocnă...la muncă grea în folosul societății....să îi vedem săraci și munciți! Să producă pentru tot ce au furat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să le fie luat tot ce au furat, mai apoi să meargă la temniță. Oricum, în ritmul în care se îndreaptă politicienii mai vechi și mai noi spre închisori, se vor construi în curând unele noi. Prietenii știu de ce.

      Ștergere
  4. Imi e atat de greata...Sunt incalificabili.Nu vreau sa mai aud de politicieni E cea mai joasa specie ,pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea este că pentru a ajunge politician nu îți trebuie nicio calificare sau școală sau pregătire. Este necesar doar să ai tupeu și să fii .....cu obrazul gros!

      Ștergere
  5. tristeti, dezamagiri... Este o vorba din batrâni "cu o floare nu se face primavara" dar... uite ca si daca plantam una, napadesc bruienile si nu o lasa sa respire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă scriind „buruieni” te gândești la politicieni, ei bine, în cazul multora, jignești plantele! :)

      Ștergere
  6. Daaaa, mi s-a rupt sufletul cand l-am vazut pe ala bocind! ;))
    Eu tot sper si cred ca se va termina si.cu furatul in tara aia....
    Asa incet, incet, usor, usor....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa sper și cred și eu. Din păcate, speranța moare ultima, dar moare .... :(

      Ștergere