luni, 9 februarie 2015

Viața

La bloc te pune în tot felul de situații, amuzante sau nu. Marile aglomerări din cartierele construite în perioada comunistă pun la grea încercare pe locuitorii de azi ai blocurilor cu alei de acces care mai de care mai înguste. Una dintre problemele cele mai des întâlnite este parcarea autoturismului fără să deranjezi pe cineva ......

Prin fața balconului meu trece aleea de acces la alte două blocuri care nu au front la strada pe care au adresa. Pe aceeași alee se poate ajunge spre două locuri de adunare a rezidurilor menajere, pe românește a gunoaielor, care deservesc mai multe asociații de proprietari. Cum numărul mașinilor depășește cu mult numărul locurilor de parcare amenajate de primărie, mulți sunt nevoiți să parcheze pe unde apucă. De exemplu:


După cum lesne se poate observa, mașinile parcate stânjenesc accesul mașinii care ridică gunoiul, fapt care presupune, după claxoane prelungi și urări de bine, o plimbare cu tomberoanele prin cartier:


de la punctele de colectare, marcate prin săgeată roșie, până la locul unde reușește să ajungă mașina de gunoi. Această situație este des întâlnită și împarte locatarii în două tabere: unii fac mare gălăgie din cauza mașinilor parcate pe lângă blocuri, ceilalți le dau dreptate posesorilor acestora, gândind cam așa: unde să parcheze, dacă aici locuiesc? No bine, no, dar accesul mașinilor mari este blocat ..... tare neplăcut ar fi un incendiu, mașinile pompierilor sunt cam mari .... În mod ciudat, zic eu, și unii și alții au dreptate. Hai să ne gândim: cei indignați fie n-au mașină, fie au dar au și un loc de parcare pentru care plătesc abonament și nu le pasă de ceilalți. Cei care parchează pe unde pot au și ei dreptatea lor: plătesc impozit și pe mașină către primăria Cluj, în plus față de cârcotașii care tot strigă de la geamuri, așa că parcă ar parca și ei pe undeva. Hmmmmm, mai mult, mai sunt și chiriași care în general sunt tineri și culmea, unii au câte două mașini, deci două probleme ......

Autoritățile locale au plecat urechea către prima tabără, a cârcotașilor și au rezolvat problema, din punctul lor de vedere: au montat un indicator și gata


Nimănui nu-i pasă că nu ai unde parca, ba mai mult, ești pasibil și de amendă, conform codului rutier. Personal cred că există o cale de mijloc: adăugarea unui panou adițional la indicatorul din imagine, în care să fie specificat intervalul orar în care este interzisă oprirea (și deci staționarea!), interval în care vine zilnic mașina de gunoi. Mereu vine dimineața, între 7 și 10. Nu așa ar fi normal? Principala problemă este mașina de gunoi și scandalul de aici pleacă .....numai zic și eu. 

În altă ordine de idei, chiar șoferul de pe mașina salubrității surprinse de mine în fotografie parchează în zona buclucașă, atunci când este acasă (mașina indicată cu săgeata roșie) ......


Bine spunea cineva: „la tăți ni-i greu, dar nu la fel”! Și nici în același timp, îndrăznesc eu să completez .... :)




20 de comentarii:

  1. Pai, niciodata satulul nu a crezut pe cel flamand...

    RăspundețiȘtergere
  2. Masinile sunt parcate neregulamentar, conform indicatorului.
    Cine este deranjat de ele sa telefoneze la politia rutiera, iar proprietarii nu vor mai parca a doua oara acolo, in contextul in care amenzile nu sunt la pretul unei franzele. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord, asta este jumătate din problemă, zic eu ...... situația este similară de jur-împrejur, așa că o întrebare firească se poate pune: unde parchează acești oameni?

      Ștergere
  3. da, ce pot sa spun?
    nici macar ca dreptatea e undeva la mijloc...

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca politia si-ar face datoria si ar amenda de câteva ori pe "nevoitii" care au parcat în locurile interzise, s-ar face cândva ordine... Unde-i lege nu-i tocmeala! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, dar unde să parcheze oamenii? Nu sunt locuri suficiente!

      Ștergere
  5. Situatia asta e si in Galati, de foarte multi ani si nimeni nu a facut nici o schimbare si cred ca nici nu va face !
    O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  6. La noi nu e nici spatiu,nici disciplina,nici cap.Cam asa era si la noi ,dar s-a schimbat sistemul de depozitare cu niste ingradiri cu tomberoane,unde poate intra masina salubritatii.Ce ma intriga insa pe mine,este faptul, ca parcarea e goala in fata si ei parcheaza la scara,de tu nu mai poti scoate masina din locul respectiv.Tot o sa-l julesc pe unul intr-o zi,cand nu mai pot manevra atat.Asta e viata la bloc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...julindu-l pe el, te julești și pe tine.....
      Și la Cluj există acele ....îngrădiri”.

      Ștergere
  7. E mult de lucru: locuri de parcare, bun simt, amenzi... nu se poate doar aplica amenzi fara sa si ofere un spatiu unde sa se mute. Cladiri cu parcare supraetajata sunt viitorul si aici ar trebui sa se lucre in paralel.
    In Scotia sunt ingramadite casele, fiecare are containerul in spate si este obligat sa-l aduca intr-o anumita zona, zi si ora fixa in functie de continut:hartie, plastic, metal, resturi menajere, pentru golire. Sigur poate sa deranjeze romanul puturos, dar solutii se pot gasi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La orice problemă există soluții, prima etapă este a comunității: să dorească rezolvarea disputei! Numai zic!

      Ștergere
  8. Gunoiul ca gunoiul, dar unii au nevoie de ambulanta cateodata sau in caz de incendiu, iar sunt probleme mari.

    RăspundețiȘtergere
  9. Şi la noi este aleea plină de maşini, dar tomberoanele sunt puse la colţul ei, ca să poată fi uşor luate de maşina de...
    Probabil în timp, cu puţin interes, se vor rezolva unele mici "neajunsuri".. Zic şi eu...

    RăspundețiȘtergere
  10. Schimbati locul tomberoanelor! Asa masina nu e nevoita sa intre zilnic pe stradute! Daca nu, atunci primaria sa achizitioneze masini mici , inguste pentru aleile de asa natura! Asa nu trebuie sa mai intre timpul pe alee sa ia gunoiul! Pana la urma ambele tabere au acelasi scop! Sa parcheze masina....:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, iată o soluție excelentă! Doar că firma de salubritate nu este a primăriei și nu va face investiții așa de mari, timp în care primăria va mai tăie ceva amenzi ....

      Ștergere