joi, 7 august 2014

Libertatea


Nu este ceva ce poate fi cumpărat de la magazin. Uneori trebuie să plătești pentru libertate, nu doar să te bucuri de ea!  Aceste cuvinte aparțin președintelui Poloniei, domnul Bronislaw Komorowski și au fost rostite cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la Revolta din Varșovia (1 august-2 octombrie 1944). Sursă.
Mișcarea de rezistență din Armata Teritorială poloneză a luptat timp de 63 de zile pentru eliberarea Varșoviei de sub ocupația armatei germane, înainte de sosirea armatei sovietice.  Se presupune că numărul victimelor din această perioadă se apropie de 200.000, majoritatea covârșitoare fiind civili, căzuți victime crimelor în masă executate de armata germană. Deși trupele rusești erau la marginea orașului, acestea nu au intervenit și nu i-au spijinit semnificativ pe polonezii care luptatu pentru libertate, ci au intrat în oraș abia în ianuarie 1945, când orașul era deja distrus în proporție de 85%. Sursă.
Istoria ne învață multe, dacă suntem dispuși să încercăm de ce sunt unele lucruri așa cum sunt. Adeseori am auzit întrebarea, retorică în opinia mea: de ce sunt polonezii acolo unde sunt și noi suntem ca vai de noi? Răspuns: din multe, foarte multe motive! Iată unul dintre ele: educația și respectul pentru eroii neamului! În fiecare an, în Varșovia, timp de un minut, la un semnal, toți oamenii se opresc din activitățile lor și păstrează un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea de care ei beneficiază azi. Cam așa se petrec lucrurile:




Impresionant!
Înțelegeți ce vreau să spun? Îmi puteți da un singur exemplu în care poporul român își cinstește, CU SINCERITATE, nu mânat de obligații sau interese politicianiste, eroii, care nu sunt nici la noi puțini? Personal am constatat atâta falsitate la toate ceremoniile închinate eroilor, încât aș fi bucuros dacă vreunul dintre voi mi-ar spune despre un eveniment în care toți cei care participau chiar erau emoționați de amintirea celor în numele cărora s-au strâns în acel loc. Dacă este cazul, vă rog să-mi răspundeți mai jos, la comentarii...





2 comentarii:

  1. Nu este cazul si nu e nici nevoie. Cum recunosteai la inceput, suntem diferiti si asta nu in sensul rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord, dar susțin în continuare că nu este în regulă indiferența afișată de participanții la manifestațiile dedicate eroilor neamului. Lipsește rezonanța cu crezul pentru care au luptat și murit înaintașii, ceea ce este cel puțin neplăcut și trist.

      Ștergere