miercuri, 13 august 2014

Titlurile

Și conținutul multor articole din presa online sunt departe de ceea ce eu consider că ar trebui să fie. După cum v-am mai spus și cu alte ocazii, citesc zilnic presa pentru a mai afla ce se întâmplă în jurul meu. Exemple de lipsă de profesionalism pot da multe, multe. Am ales unul: publicația News Cluj, 12.08 2014: „Clujul se TOPEŞTE începând de azi! Temperaturile ajung la 40 de grade Celsius. Detalii AICI!”
Locuiesc în Cluj, sunt interesat, citesc articolul și trag concluzia că 1) este doar o altă abureală și 2) autorul este atât de neinspirat, că ne pune la dispoziție un comunicat al ANM și propriile sale concluzii, care, în opinia mea, nu prea sunt în concordanță. Titlul a fost scris în mod intenționat pentru a stârni curiozitatea, dar conținutul lasă mult de dorit. Comunicatul cu pricina:
“În zilele de marţi, miercuri şi joi (12, 13 şi 14 august) valul de căldură se va intensifica treptat în toată ţara, iar vremea va fi călduroasă. În zonele de câmpie şi de podiş va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic”, se arată într-o informare emisă luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Sursă.

Fac următorul comentariu:
„Nu prea am priceput … cum ai ajuns la concluzia că temperaturile vor ajunge la 40 de grade Celsius? Ia trage un ochi aici: http://www.accuweather.com/ro/ro/cluj-napoca/287713/daily-weather-forecast/287713
Primesc răspunsul:
„Stimate domn Gigi, noi nu visam temperaturile peste noapte si ulterior le scriem . Aceste date ne-au fost oferite de specialistii ANM. Ce gasiti dumneavoastra pe alte site-uri, tine de dumneavoastra daca dati sau nu crezare. Repet, informatia din NewsCluj.ro apartine Administratiei Nationale de Meteorologie, care este cea mai credibila institutie in materie de meteorologie.”

Măi, să fie ... Adaug, la rândul meu:
„:) Stimate News Cluj, dacă faci referire la comunicatul scis în articol, te rog să mă lămurești: de unde reiese că vor fi 40 de grade Celsius?”
Vine bomboana pe colivă:
„Stimate domn Gigi, ANM da temperaturile la umbra, maximele si minimele. Pe langa aceste temperaturi ne sunt oferite si informatii suplimentare, generice. Cum ar fi zonele unde temperaturile sunt mult mai mari, la soare spre exemplu, sau ce temperatura resimte corpul uman. Aceste date generice sunt redactate separat de acel comunicat de presa oficial.”

No bine, no! Vă amintiți de Caragiale? Căldură mare, mon cher! 



De azi, publicația mai sus menționată va avea un cititor mai puțin! O fi bine, o fi rău? 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu