joi, 21 august 2014

Prima

Biserică ortodoxă din Cluj Napoca are o istorie ce se întinde pe doar patru secole. Am scris doar pentru simplul motiv că biserica Sf. Mihail tot din orașul meu, de exemplu, a fost construită începând cu anul 1316. Să revin: în anul 1789 negustorii ortodocși care trăiau în orașul de pe Someș fac primul demers pentru construcția bisericii, înaintând consiliului orășenesc și Guberniului Transilvan o cerere pentru un locaș de cult ortodox. Consiliul a respins cererea pe motiv că în conformitate cu legea ar trebui să fie cel puțin 100 de enoriași pentru construcția unei noi biserici. Guberniul a dispus, în 1790, efectuarea unui recensământ al ortodocșilor care a avut următorul rezultat: 129 de persoane de religie ortodoxă trăiau în oraș în acel moment, care aveau la dispoziție1500 de florini pentru construcția bisericii. La 5 martie 1790, Cancelaria Aulică (organ central de conducere care făcea legătura între guvernul vienez și autoritățile locale din Transilvania habsburgică) aprobă construirea locașului de cult, în ciuda protestelor consiliului orășenesc și ale adunării centumvirilor (organ al administrației locale care controla activitatea judelui și alcătuia normele de funcționare a activității judecătorești, controla modul de desemnare a funcționarilor). În anul 1795 biserica este construită.




Unii istorici spun că un ajutor important la această construcție a fost dat de românii din Brașov și din Țara Românească. Primul paroh al acestei biserici a fost Ilie Fulea. Trebuie să menționez faptul că deși s-au lăsat convinse cu mare greutate să accepte această construcție, autoritățile de la Viena au hotărât ca locul său să fie în afara zidurilor cetății (extra muros). Mica străduță unde a fost construită s-a numit Ulița Grecilor în 1810, respectiv Ulița Bisericii Grecilor în 1814. În urma unei petiții semnate de Enache Mavrodin și Constantin Ioan, la 16 ianuarie 1797 Guberniul acordă dreptul de sfințire a bisericii ortodoxe române din Cluj. Primii preoți care au slujit aici sunt înmormântați în curtea bisericii:




Biserica Ortodoxă din Deal este o construcție ridicată în stilul barocului târziu, având o lungime de 19 metri și o lățime de 9 metri, înălțimea turnului fiind de 19 metri și are hramul Sfintei Treimi.










Timp de 136 de ani (1796-1932) a fost singura biserică ortodoxă din Cluj și, până la ridicarea Catedralei Ortodoxe din Piața Avram Iancu a fost Catedrală Episcopală a Vadului, Feleacului și Clujului.
M-am informat de aici, din Povestea orașului comoară scrisă de Lukacs Josef și din Istoria Clujului scrisă de Ștefan Pascu.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu