miercuri, 2 octombrie 2013

Falimentul

                    S.U.A. este un subiect bun de presă . Că acesta este tehnic sau nu este mai puțin important pentru ceea ce vreau să vă spun astăzi . Am citit în ziarul Adevărul un articol despre cum va fi guvernul federal al S.U.A. închis parțial pentru o perioadă de timp nedeterminată , deoarece parlamentul nu a aprobat în timpul prevăzut de lege bugetul statului pe anul următor . Poftiiiiim? Americanii ăștia pe ce lume trăiesc ? Păi să vină ei în România să vadă cum , dacă o singură data pe deceniu este adoptat bugetul la timp , se poate face .... gaură-n ceruri ! Serios vorbind , vă dați voi seama de pericolul la care am fi supuși dacă stimabilii politicieni români ar avea drept model Parlamentul American ? Bine , no ! Știu că la ei se numește Congres !
                    Lăsând deoparte cele scrise mai sus , dar în strânsă legătură cu ele ,  mi-am propus să vă atrag atenția asupra unui alt .... amănunt . Cu o suprafață totală de aproximativ 40 de ori mai mare ca a României și o populație de peste 312 milioane de persoane (Wikipedia) , odată cu acest faliment tehnic este tăiată finanțarea majorității instituțiilor de stat , aproximativ 700.000 de salariați fiind afectați . INCREDIBIL ! Dacă informațiile sunt corecte (sursă) , vin și întreb și eu , ca tot omul : în aproape toate instituțiile statului (este drept că este federal) care deservesc peste 300.000.000 de personae lucrează DOAR aproximativ 700.000 de angajați ? Domnu' Dragnea , ce părere aveți ?

                    P.S. Informații interesante privind numărul angajaților găsiți aici .

2 comentarii:

  1. pai da, dar e vorba doar de personalul federal, nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta am precizat și eu . Și totuși , nu ți se pare un număr extrem de mic în comparație cu aparatul bugetar al unui stat , e adevărat national , cu o populație de 15 mai mică ?
      ,,La inceputul lunii martie, in sectorul public erau ocupate 1.189.861 posturi in sectorul bugetar...." (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14531780-aflat-numarul-bugetarilor-inceputul-lunii-martie-statul-avea-1-189-861-angajati-daca-pleaca-15-raman.htm) .
      În continuare consider că este un bun exemplu de eficiență și , da știu , în S.U.A. mai sunt așa numiți bugetari și în serviciul fiecărui stat în parte .

      Ștergere