marți, 1 octombrie 2013

Maestro

                     Este ultima carte citită . Stelian Tănase este ,,tipul de la televizor" care știe foarte multe despre politică și istorie , care a făcut până de curând emisiuni faine și deosebit de interesante cu Emil Hurezeanu . No bine , știți și voi despre cine vorbesc . 

 
 
                          Vă pot spune că este o carte destul de voluminoasă (587 de pagini) , cu un limbaj deosebit de .... brutal , așa cum eu nu am mai citit până acum . Povestea unei vedete de televiziune este împletită cu drama familiei sale , pe fondul nebuniei sociale de după 1989 . Evenimentele istorice reale cu bătăliile dintre jandarmi și mineri , invadarea bucureștiului de către aceștia din urmă , relatări despre un scriitor român aflat în exil la Paris de 30 de ani și care se dovedește a fi , de fapt , legat de poveste : este tatăl vedetei tv.
                          Felul interesant în care ne sunt povestite toate evenimentele trebuie menționat : capitolele sunt de fapt niște scene , ca întro uriașă piesă de teatru (adesea ne sunt prezentate și elemente de decor) , descrise de un personaj secundar , narator , participant direct la toate cele petrecute . Mă întorc iarăși la limbaj : dur , cuvinte grele , triviale , rostite cu puterea lor de zi cu zi , în asocieri neașteptate , repetitive . Departe de mine gândul de a rosti critici literare , nu sunt calificat pentru asta . Am să trag concluzia : o carte grea , pe fondul unor evenimente istorice reale , care radiografiază  corupție , minciuni de propagandă , fiori ai implicării securității în viața românilor , colaboratori neașteptați ai acesteia . Drama unei familii : el se îndrăgostește de ea , timpuri complicate , arestat de securitate el devine ....turnător , se țese în jurul său o legendă de disident politic și este alungat în exil fix la Paris , se naște o fetiță de care el nu știe , ea se sinucide , fetița rămâne a nimănui , el ajunge mare scriitor , fetița ajunge vedetă de televiziune , după revoluție el refuză să vină în România , ..... , dacă v-am stârnit cât de cât curiozitatea , sunteți invitații mei să citiți cartea !
 
                         Sursă foto .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu