miercuri, 21 mai 2014

Munții

Noștri aur poartă
Noi cerșim din poartă-n poartă! scria poetul Octavian Goga cândva! Oare să mai fie de actualitate? Cu greu am putea răspunde NU la această întrebare...
În ziua a doua aventurii mele în HD am vizitat Muzeul Aurului din orașul Brad. Wau! Cam așa aș putea spune întro silabă, la ieșirea din muzeu, părerea mea! Prin grija organizatorilor am avut parte de o vizită interesantă, ghidată de primarul orașului, domnul Florin Cazacu.
 Muzeul Aurului din Brad reprezintă un unicat la nivel national și deține piese cu aur nativ de o valoare inestimabilă, aduse la suprafață din străfundurile Munților Apuseni pe parcursul existenței mineritului aurifer.


 Prima consemnare în registrul de vizitatori datează din 4 iulie 1912, data la care existau în colecție câteva sute de exponate. Colecția a aparținut întotdeauna societăților miniere din Brad și are în prezent peste 1305 exponate cu aur și 1000 de exponate fără aur.


La fel de importante sunt și obiectele arheologice și de minerit care atestă existența unei activități miniere cu o vechime de peste 2000 de ani.


În imaginea de mai sus îl puteți vedea pe ghidul nostru în imediata apropiere a unei replici a unui vagonet de secol XIV, descoperit în mina Ruda Brad, care se găsește la Muzeul Mineritului din Bochum, Germania. Da, ceea ce vedeți este adevărat: vagonetul este așezat pe o linie de transport cu schimbător, din lemn, ceea ce este o premieră la nivel mondial. Se poate spune că minerii transilvăneni ai secolului al XIV-lea au găsit o soluție extrem de ingenioasă pentru vremea aceea. Să nu uităm că principala atracție a muzeului este aurul, așa că iată câteva mostre:
Despre șopârla de jos din fotografia de mai sus (neinspirată alegere a expresiei, așa-i?) există dovezi că a participat la o expoziție la Paris pe la jumătatea anilor 1930 și că a fost asigurată pentru suma de 2.000.000 de lire sterline. Hmm...
Mineralele nu se lasă mai prejos și strâng rândurile, completând astfel expoziția de lucruri incredibil de frumoase aflate în adâncurile întunecate ale pământului:
Ca orice loc din această lume, și aici există povești care dintre care mai interesante. Una dintre ele este următoarea: la un moment dat, la conducerea societății Mica (adică societatea care administra activitatea de extragere și prelucrare a aurului și argintului din zona Brad între anii 1920 și 1948) a fost domnul Adolf Sieber.
Ei bine, domnul acesta, inginer de profesie, a renunțat la cetățenia germană și a primit cetățenie română, lucru aproape incredibil, mai ales în zilele noastre. :). Dovada este o copie de pe diploma cu ajutorul căreia domnul Sieber a primit cetățenia română, la data de 6 iunie 1924!


Mai aproape de zilele noastre, în 30 iulie 1963 Geo Bogza a scris în registrul de vizitatori un mesaj patriotic la care îți tresare inima din piept:


În cazul în care din motive lesne de înțeles nu reușiți să citiți în fotografie, am plăcerea să transcriu aceste nobile cuvinte: ,,Este mult aur în MunțiiApuseni, dar mai mult este în inimile oamenilor, în inima celor ce sunt urmașii neînfricatului Horia. Am trecut pe aici într-o dimineață de vară și m-am bucurat de imensa bogăție a țării noastre - în aur și în oameni de aur.”
No, ce ziceți?     
La final îmi face plăcere să vi-i prezint încă o data pe companionii mei în această minunată aventură care s-a numit Vizită în HD-2014, întro poză de grup cu primarul orașului Brad, domnul Florin Cazacu:                       

Un comentariu: