joi, 8 mai 2014

Știați

                    Că reciclând deșeurile de ambalaje economisim energie, reducem poluarea, conservăm resursele naturale și micșorăm cantitatea de gunoi? No bine, no! dacă nu știați, ați aflat acum! :)
                    Pe aceeași temă, știați că:
  • ambalajul de tip PET este, în fapt, o polietilenă tereftalată, adică un polimer obținut din petrol; pentru fiecare kg de PET se utilizează aproximativ 2 kg de petrol?
  • din 10 Pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de Pet-uri se poate face un pullover; producţia de plastic utilizează 8% din producţia de petrol a globului?
  • dozele metalice pentru băuturi sunt fabricate din aluminiu; un televizor poate funcționa 3 ore cu energia economisită prin reciclarea unei doze de aluminiu?
  • o doză de aluminiu se degradează în circa 500 de ani, iar luminiu este 100% reciclabil?
  • ambalajele din hârtie carton sunt obținute din celuloză, reciclarea lor salvând milioane de copaci annual; fibra celulozică se deteriorează dupa 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare selectivă se poate introduce același material în circuitul economic de 4-5 ori?
  • ambalajul din carton utilizat pentru lapte și suc este un ambalaj compozit fabricat din hârtie-carton de cea mai bună calitate, conținând folii protectoare din aluminiu și material plastic?
  • este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie; fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci?
  • ambalajele din sticlă se obțin din dioxid de siliciu în amestec cu silicați ai unor metale; sticla este un material amorf, fără punct de topire definit, și se poate recicla la infinit?
  • sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune în bucățele mici și în fiecare lună oamenii aruncă sufiente sticle si borcane încât să umple un zgârie-nori?
                       Dacă mai există o urmă de îndoială care este tema acestor rânduri o s-o spulber eu acum: suntem în plină desfășurare a ediției a doua a bătăliei pentru orașul reciclării!

 
              
                           Susțin orașul cel mai fain dintre cele faine, care sper eu să poată deveni și cel mai curat dintre cele curate: Cluj Napoca! Bloggeri mai mici (de pildă eu!) și mai mari ( de pildă Groparu!) susțin orașul de pe Someș în lupta cu alte 31 de concurente! Și, ca să fie limpede, premiul pus în joc alături de titlul Orașul Reciclării este  o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro. Ce ziceți? Clujeni, pe metereze! :)
                           Cel mai important aspect al acestei campanii mi se pare a fi un oraș mai curat, care să recicleze an de an mai multe deșeuri de ambalaje, în folosul sănătății tuturor! Un mediu curat face parte dintro viață a cărei calitate este ridicată. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu