luni, 23 iunie 2014

Cavalerul

Reciclării 2.0 este un fel simbolic și amuzant de a recompensa persoanele care doresc să se implice în mediatizarea colectării selective a deșeurilor. Unul dintre acești cavaleri sunt și eu, după cum se poate observa cu ușurință:


Orașul Reciclării este numele unei competiții la care s-au înscris 32 de orașe în scopul executării unui pas înainte în ceea ce privește protecția mediului în care trăim prin managementul corespunzător al deșeurilor. 
 „Eco-Rom Ambalaje a strigat adunarea pentru reciclare! 32 de cetăți pe frecvență, un singur învingător!
,,Continuăm și anul acesta bătălia simbolică între primării pentru titlul de Orașul Reciclării 2014 cu și mai multe municipii înrolate în această luptă comună în vederea dezvoltării sistemului de colectare separată. Chiar dacă România a atins, prin aportul substanțial al producătorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevăzut de legislația europeană de reciclare a 60% din deșeurile de ambalaje puse pe piață, în practică, la nivel operațional, sistemele locale de gestiune a deșeurilor încă sunt în construcție. Eco-Rom Ambalaje investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri încheiate cu autorități admnistrative și un nivel de participare al populației cu 40% mai mare față de acum 4-5 ani. Mulțumim celor care ni s-au alăturat programului Orașul Reciclării și le dorim ca principale arme și muniții folosite în luptă să fie aceleași pe care și noi le folosim, respectiv: eficiența, performanța și transparența.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.” (sursă)
Cluj Napoca este unul dintre orașele participante. Scopul propus este de a crea un mediu sănătos, prietenos cu viața, în beneficiul tuturor locuitorilor frumosului oraș de pe malul Someșului și, de ce nu, câștigarea acestui trofeu:



Adică o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, în valoare de 12.000 de euro.
Noi, clujenii, suntem conduși în acestă luptă de primărie și, cum este ușor de intuit, în vârful liniei de comandă este primarul! Mă alătur inițiativei și mă adresez acsetuia:
Stimate domnule primar,
Sunt bucuros că urbea noastră face eforturi serioase pentru gestionarea corectă a deșeurilor de toate felurile care devin o mare provocare pentru calitatea vieții. Doresc să punctez interesul în protecția mediului prin implementarea unor soluții de verificare a calității aerului (binecunoscutele stații de analiză a aerului, prezente în mai multe puncte în orașul nostru), interesul manifestat pentru creșterea spațiului verde, de exemplu, prin proiectul un copac plantat pentru fiecare nou născut:


Principala direcție în care trebuie acționat, după opinia mea, este educația. Și cei mai mici și, mai ales, cei mai mari au de învățat câte ceva, important este să aibă ocazia să o facă. După amenajarea unor puncte corespunzătoare de colectare, trebuie să umblăm la factorul uman, care este decisiv. O soluție pentru cei mai mici ar fi organizarea în cadrul de acum celebrei săptămâni Școala Altfel de vizite la sediile societăților care se ocupă de strângerea și reciclarea deșeurilor, de conștientizarea lor că un gest mic al fiecăruia înseamnă mult pentru comunitate. 
Mai apoi, trebuiesc găsite soluții pentru punctele de colectare a deșeurilor menajere. Spre exemplu, vă pun la dispoziție imagini care vorbesc de la sine despre cum stau lucrurile în imediata apropiere a locuinței mele:





Nu cred că este în regulă să fie pus tomberonul chiar în stradă, fără o minimă amenajare, apoi, acolo este un trotuar, pe unde ar trebui să treacă pietonii? (str. Grigore Alexandrescu intersecție cu Agricultorilor, la doi pași de sediul firmei cu pricina!)



La trei pași de birourile firmei de salubritate (în dreptul blocului situat pe Grigore Alexandrescu 43), unul dintre punctele de colectare a gunoiului menajer este o adevărată rușine pentru anul în care trăim și orașul cu care ne mândrim. Mai mult, plătim pentru condiții de secol XXI, nu?  Toate acestea au legătură cu mediul, cred eu...
Ajung acum și la colectarea selectivă: la intersecția străzilor Grigore Alexandrescu și Ciobanului



Lipsește containerul pentru sticlă ... Mai departe, la Piața Flora, containerele există 


dar au fost pur și simplu aruncate pe trotuar, fără a delimita zona cumva, drept urmare, dubița pare lăsată acolo de multă vreme...


iar imediata vecinătate a gardului a determinat apariția unei adevărate surse de mizerie! Alte mizerii, același punct comun, pe Calea Florești, lângă stația de transport în comun de la Billa:



Soluția? Mai multă curățenie, educație non stop. Mica mea investigație se oprește aici. Poate părea curios că vă semnalez aceste aspecte exact când vorbim despre o competiție între orașe, dar scopul principal este ridicarea nivelului de colectare a deșeurilor și obținerea prin această acțiune a unor străzi curate, cu aer curat. Semnalarea problemelor mai sus pomenite este felul meu a vă face cunoscută situația și, considerând că lucrurile se vor îndrepta, vă mulțumesc anticipat! De asemenea, vă doresc succes în bătălia pentru câștigarea titlului de Oraș al Reciclării!


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu