vineri, 6 iunie 2014

USTUROI

Este filmul scris și produs cu eforturi uriașe de Radu Valentin Băzăvan, cunoscut în lumea bloggerilor ca și Groparu, printr-un efort care a durat 30 de luni, a putut fi vizionat în cadrul TIFF ediţia 2014. Habar nu am cum o să sune asta pentru cei care citesc aceste rânduri, dar în seara zilei de joi, 5 iunie 2014, la Casa TIFF din Cluj Napoca a fost îndeplinit un vis: difuzarea, în premieră  a unei pelicule a cărei realizare a fost posibilă pornind de la visul unui om, înconjurat de mulţi prieteni cu ajutorul cărora, după doi ani şi jumătate de muncă, a ajuns în faţa ochilor noştri, la standarde profesioniste, Usturoi-ul!
Felicitări, Radu Băzăvan! Felicitări tuturor celor care i-au fost alături în realizarea acestui proiect despre care se poate spune că este cu totul neobişnuit în lumea filmului: filmările au fost posibile datorită ajutorului unor prieteni care s-au implicat cu mic, cu mare şi au strâns în jurul lor un grup de oameni care au interpretat rolurile fără a fi plătiţi pentru asta, lucru extrem de rar în timpurile pe care le trăim. Mai apoi, toate prelucrările de imagine şi sunet au fost făcute cu eforturi uriaşe de persoane inimoase, care cred în puterea unei idei, care pun relaţiile inter-umane mai presus de arginţii care nu existau pentru ducerea la bun sfârşit a proiectului.
OK. Despre film ce să vă spun? Vă mărturisesc (şi sper să fiu iertat pentru asta) că scriu aceste rânduri înainte de a vedea filmul, din motive lesne de intuit: posibil să întârzii pe la Casa TIFF şi oboseala să mă împiedice să scriu despre acest eveniment în timp util, aşa că paza bună trece primejdia rea! Promit să revin cu impresii personale despre film şi despre eveniment, dar până atunci, sinopsis-ul filmului este următorul:  Eremia, un copil de etnie rromă dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun, Nicuşor, de sărăcia familiei sale: fratele său doreşte să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă. Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a-şi depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj. Din păcate, planul lor de a deveni actori dă greş şi, ca toți copiii fugari, sunt trimişi acasă cu maşina Poliţiei, dar pe drum află un secret care îi va ajuta să salveze situaţia (sursă).
No bine, no! Comedia este filmată şi în Cluj, lucru care face şi mai nimerită lansarea sa la Cluj Napoca!  Mai pun două poze şi închei aici: scuzaţi-mă, dar am de mers la un film! :))








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu