miercuri, 18 iunie 2014

Râsu

Plânsu m-a apucat ieri când am văzut, peste tot în mediul ăsta virtual (care te ajută întotdeauna să devii celebru, dacă dorești cu adevărat asta!) care este internetul, imagini cu mai marele (prea fericitul, prea cuviosul, prea ...) bisericii ortodoxe sfințind într-un mod aparte studiourile radio-tv ale Trinitas:


Nu mă simt confortabil scriind aceste rânduri, dar nu mă pot abține. Nu consider că sunt cel care ridică primul piatra să lovească, dar cred că 1) domnul patriarh a reușit să ducă în derizoriu ritualul de sfințire atât de drag multor credincioși de pe plaiurile mioritice și 2) acesta este un exemplu despre cum să NU îmbătrânești frumos! Nu doresc să aduc nimănui ofense, dar nu vi se pare cel puțin neobișnuit să vezi (faci) așa ceva?
În altă ordine de idei, să știți că este la mare căutare un ...zugrav priceput!

Update: mirarea mea nu mai are limite! Căutând una-alta , am descoperit că domnul nu este la prima aventură în domeniul decorațiunilor interioare și, de fapt, trafaletul este la el acasă între ustensilele bisericești:

 Sursă.

Încă din septembrie 2012 metoda aceasta ușor hazlie a fost promovată la nivel înalt ... De fapt de la ce anume a pornit starea mea de confuzie? De la simplul fapt că întotdeauna am văzut (și cred cu tărie că nu sunt singurul în această situație) folosindu-se la sfințire un buchet sau doar căteva fire de busuioc! Acesta are locul și rolul său în ritualurile bisericești, dar acestea pot fi înbunătățite , nu? :))
Update 1: Într-un comunicat oficial al Patriarhiei, vinovată de intrepretarea total eronată a gestului prea fericitului este ignoranța liturgică! :)) Instrumentul care a devenit ținta multor ironii nu este un trafalet, ci un MIRUITOR EXTENSIBIL, care a fost stropit, în prealabil, cu agheasmă, cu ajutorul unui buchet de busuioc numit SFEȘTOC! :)) NO bine, no! Ignorant ce sunt! Mă puteți felicita, totuși, deoarece am făcut primii pași pe calea cunoașterii celor liturgice!
Precizare: am scris în mod intenționat prea fericit (prea cuvios) din două cuvinte! Asta așa, ca să nu avem discuții! :))
P.S. Oare la sfințirea viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului câți metri o să aibă buclucașul miruitor extensibil?




2 comentarii: