joi, 4 iulie 2013

Numele

De familie face parte din moştenirea pe care o primim de la părinţii noştri . V-aţi pus vreodată întrebarea cum se face că în România există atât de mulţi Popescu ? Habar n-am care este exact originea cuvântului , dar pot să vă spun care a fost momentul în care acest nume a apărut pe teritoriul românesc .
În plin secol XVIII , domnitorii fanarioţi din Ţara Românească  au introdus , pentru prima dată , actele de identitate . Deoarece multe persoane nu aveau în acele vremuri (şi în acele zone) nume de familie , slujbaşii puşi să emită actele au ales o metodă uşoară şi la îndemână : pe cei care se declarau creştini , botezaţi de un popă şi care nu aveau naşi de botez  , au fost numiţi simplu : Popescu ! Adică unul care a fost botezat ... de un popă ! :) Cei care aveau naş de botez , de exemplu Ion , au primit numele de familie după numele naşului , Ionescu în cazul de mai înainte .
No bine , no ! Voi cum staţi la acest capitol ? Aveţi puterea să vă amuzaţi de propriul nume de familie sau să fiţi mulţumiţi că se putea şi mai rău ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu