vineri, 5 iulie 2013

Oratoria

                      ,,Dintre toate talentele conferite oamenilor , nici unul nu este mai preţios decât darul oratoriei . Cel care se bucură de el exercită o putere mai de lungă durată decât aceea a unui mare rege . El este o forţă independentă în lume . ...... . Cel care posedă această putere rămâne un om de temut ! "
                       Aceste rânduri fac parte dintr-unul dintre eseurile scrise de Winston Churchill în anul 1897 , intitulat ,,Eşafodul retoricii "  , nepublicat vreodată . Ei , ce spuneţi de marele om de stat care a reuşit să mobilizeze naţia britanică şi să învingă (nu de unul singur , desigur) nazismul ? Trăsătura de caracter cea mai importantă , mai periculoasă , dar în cele din urmă şi cea mai constructivă a fost dintotdeauna nerăbdarea lui . Această nerăbdare a fost exact ceea ce naţiunea britanică a avut nevoie : el cerea , prin rezoluţiile scrise cu cerneală roşie pe care urma să le pună pe documentele urgente ,, A se acţiona azi !"  şi exact aşa se făcea .
                      Cu un talent deosebit de a se adresa mulţimii , cu o încredere în sine care friza mesianismul , cu un ideal propriu de eroism (personal şi naţional) , marele Winston Churchill este un exemplu celebru în arta persuasiunii (după opinia mea) care a reuşit să-i facă pe britanici să se simtă speciali , fiecare în parte , acest lucru ducând la deznodământul bine cunoscut al celui de-al doilea război mondial . Vreau să fac referire la un articol pe care l-am citit aici  şi din care am aflat care sunt principalele trăsături ale oamenilor care sunt convingători în mod natural .
                      Pentru o clipă gândiţi-vă la cercul vostru de prieteni şi spuneţi dacă cel mai convingător dintre ei are sau nu următoarele trăsături : nu vorbeşte prea mult (merge pe principiul less is more) ; are încredere în sine (este demn de a fi urmat) ; are răbdare şi este un bun ascultător ; este autentic şi întotdeauna echilibrat (nu joacă un rol); este integru (are principii şi le aplică indiferent de situaţie); îşi foloseşte empatia ; are multe cunoştinţe ; vorbeşte benevol (asta îi conferă autenticitate) şi posedă skill-uri de leadership(îi face pe cei din jur să se simtă speciali) . Dacă persoana la care v-aţi gândit îmbină aceste calităţi sau o parte semnificativă dintre ele , vă pot spune că puterea lui de persuasiune este autentică şi nu o unealtă obţinută prin antrenamente asiduue care să-i aducă anumite avantaje .
                      P.S.  O să-mi spuneţi că Churchill nu era prea tăcut şi absolut deloc răbdător , dar el a fost excepţia care întăreşte regula . :)
                      Daca vrei și tu să primești acces la articole și resurse de genul celui despre care am scris eu astăzi, încă te mai poți abona gratuit la TheHunger.ro aici.
                       
                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu