marți, 13 august 2013

Învăţarea

                               Unei limbi străine este un proces greu , de durată , care implică pe lângă dorinţa învăţăcelului , un mare volum de muncă (intelectuală , desigur!) , interacţiunea cu alţi vorbitori ai limbii respective (recomandabil ar fi profesori) , un timp îndelungat de aprofundare şi enumerarea ar putea continua . Cu toate acestea , suntem cu toţii bombardaţi , zilnic , pe diferite căi , de oferte sigure de învăţare a unei limbi străine , fără profesor , în doar 21 de zile , spre exemplu . Consider că tuturor li se par suspecte asemenea oferte , cu atât mai mult celor care au susţinut vreodată un examen de atestare a competenţelor lingvistice .
                                Întrebare : cât de proşti ne cred pe noi , destinatarii ofertelor minune , cei care concep asemenea campanii ? Şi , dacă tot suntem aşa de proşti să punem botul , contează faptul că rezultatul procesului de învăţare este aproape nul ?
                                 Răspuns : lucrurile nu sunt privite în acest mod de către iniţiatori ; este doar o afacere , comerţ pur , adică ţi se vinde ceva care nu are nici o legătură cu rezultatul promis . În cel mai curat stil românesc . Adică o mare păcăleală .
                                Ce este de făcut ? Păi , ..... , un prim pas ar fi să mediatizăm faptul că aceste cursuri fără profesor sunt de fapt nişte .... mici escrocherii , să încadrăm la categoria ,,spam" e-mail-urile cu asemena mesaje , ....... . Adăugaţi şi voi câte ceva , dacă sunteţi de aceeaşi părere cu mine .
                                Gândurile de mai sus reprezintă reacţia mea la un e-mail al unei persoane care îmi scrie în numele fărăprofesor.ro . Voi  cum staţi cu vorbitul altor limbi ? Credeţi că este posibil să înveţi o limbă străină într-un mod autodidact ? Adică să nu te doară mâinile de atâta conversaţie ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu