miercuri, 30 octombrie 2013

Americanii

                     Sunt locuitorii celor continente americane, după cum este și normal. Cu toate acestea, expresia are sensul de locuitori(cetățeni) ai S.U.A. și arareori auzi pe cineva numindui astfel pe canadieni sau ... brazilieni, spre exemplu. După ce am lămurit aceste aspecte, iată ce chestiuni mă frământă pe mine:
                     Visul American este așa, o experiență pe care mulți ar dori să o trăiască, dar puțini știu destule lucruri despre S.U.A. încât să ia o decizie în cunoștință de cauză. Cu toții credem că acolo umblă câinii cu covrigi în coadă, dar nici poveste despre așa ceva. Poate am exagerat, nu toți! Și lor le este extrem de greu, chiar dacă sunt cel mai democratic popor de pe Terra.
                      Românii au ajuns cam greu să-și trăiască acest vis și, într-un stil original, au început să spere că o să vină americanii la noi. :). Din păcate, printre primele semnale trimise nouă s-au numărat și unele nu prea prietenoase: bombardamentele de acum 70 de ani, în plin război mondial, asupra zonei petrolifere din Prahova au fost considerate oarecum justificate deoarece eram aliați cu inamicii lor. Dacă resursele românești erau distruse, inamicii erau mai slabi. Sau așa ceva. După război, cu concursul unei națiuni prietene am fost dați pe mâna rușilor și excluși din vestitul Plan Marshall care a pus pe picioare Europa secătuită de un război cum nu se mai văzuse până atunci. A fost o lungă perioadă în care, cu mic, cu mare, cu școală sau fără, românii îi așteptau pe .... americani să-i salveze de boala roșie. Numai că ei s-au lăsat așteptați....
                      După revoluție lucrurile par că s-au mai reglat și am fost sfătuiți și ajutați adeseori să ne înscriem pe drumuri democratice, bine batute de ceilalți. Ce să vezi, socotelile lor nu s-au potrivit întotdeauna cu ale noastre și cu toate acestea, cu mare greutate am fost acceptați în N.A.T.O. Cine au fost cei care ne-au susținut? Americanii! Și răsplata nu a întârziat: Behtel a construit o foarte frumoasă autostradă în mijlocul Transilvaniei, cu uimitoarea lungime de 52 de km. Lucrările au durat (cred) mai mult de 10 ani și au fost plătite regește! Doar sunt americani și doar, doar....
                      Problema vizelor este încă departe de a fi rezolvată într-un mod favorabil pentru cetățenii români, dar, no, nu pot merge toate ... ca pe roate! Pe când o parte dintre noi încep să-și piardă speranța, iată că apar semne noi: România va cumpăra avioane de luptă americane, chiar dacă sunt second-hand. Și mai apoi, în sfârșit, iată ,,că veniră americanii'' fix la Deveselu, să construiască acolo oarece bază militară! Zicea cineva , cumva, că și-a pierdut speranța? Iată că au sosit! Ar fi chiar culmea, pe logica expusă mai sus, să nu formulez o întrebare: urmează, probabil, un serviciu bine plătit de România statului prieten care, iată, ne ajută să fim în cea mai sigură perioadă din existența noastră? Oare ce să fie? No bine, no: am scăpat două(întrebări) și cu toate acestea, vă invit, dacă doriți, să răspundeți!
                   

2 comentarii:

  1. Sa nu uitam ca primul pas a fost...Kogalniceanu...oarecum o baza militara cu restrictii...un fel de stat in stat...si de ajutor nu poate fi vorba...au cumparat tot ce au putut de la Real...Metro...bine electronice si alte alea...au facut o selectie a bunurilor pe preturi de nimic...oricum bogat e cel cu magazinul...nu?...dar nu asta intere pe roman...au venit Gigi dar nu se vede nimic...totul e transparent...vina?...o punem cu convingere pe o conducere care nu cauta interes decat particular....desi cred ca inca se poate face ceva si in folosul comunitatii.....si vine vorba de Behtel...hai sa fim seriosi...oamenii si/au recuperat spagile date la marea noastra conducere...de asta costa 1 km de autostrada atat....aceeasi problema e si cu aurul din tara...suntem baieti destepti ,am gresit cu un contract...dar mai putem noi sa exploatam aurul ,,nostru,,...ne uitam si nu avem cu ce,pt simplul motiv ca am vandut tot....si ca sa incheiem frumos,daca mai vindem tara pe un euro(vezi marile privatizari)...oare ne cumpara americanii???!!!)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exemplele sunt multe şi din păcate, nu în sprijinul nostru, al tuturor celor care suntem poporul român.Deşi suntem pe primele locuri la vorbit în citate celebre, nu pot să nu spun: ,, cum ne-am aşternut, aşa dormim!"

      Ștergere