miercuri, 25 decembrie 2013

Colindătorii

                    Au lipsit cu desăvârșire în zona în care locuiesc eu. Nu pot să nu constat că în zonele urbane, tot ceea ce se numim, în general, tradițional, se pierde cu mare grație, în fiecare an câte un pic. Din motive pe care fie nu le știu în totalitate, fie nu doresc să le dezbat acum, orășenii se rușinează de datinile și obiceiurile înaintașilor. Fie sunt prea snobi, fie prea îngâmfați, fie pur și simplu nepăsători, părinții moderni au uitat ei însăși de unde au plecat (este adevărat, doar unii!) și uită constant să le vorbească celor mai tineri despre tradiții.
                   No bine, no! Regret că scriu rânduri cu conținut negative în ziua de Crăciun, dar parcă nu pot să nu observ că băieții de cartier, mai mici sau mai mari, stau și mâncă semințe în fața blocului, beau tot felul de porcării energizante care se găsesc la prețul de un leu cincizeci la ABC-ul din colt, sunt permanent întro competiție de scuipat și iau în râs pe bătrâneii care trec prin câmpul lor vizual. Exact pe aceia care ar putea să le transmită obiceiuri și datini care se vor pierde în curând, poate tocmai din cauza celor ce sparg semințe la nesfârșit. Da, știu, cârcotașii vor spune că Ceaușecu este de vină, că ne-a obligat pe prea mulți să locuim la bloc! Ei bine, pentru asta el a fost împușcat fix în ziua de Crăciun, acum 24 de ani! Nu îi plâng de milă lui, ci celor care au ales acest mod neinspirat de a încheia astfel socotelile ultimului tiran al României!


                     P.S. Nu pot să nu mai fac o remarcă: nu chiar tot ce este traditional se pierde. Sau poate tocmai de aceea, în compensație, inventăm alte chestii tradiționale, cum ar fi ..... parizerul! :)) Voi nu vă amintiți de vremurile când erați mici și bunica pregătea parizer, după o rețetă moștenită de la strămoșii săi?

                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu