vineri, 6 decembrie 2013

Moșul

                    Umblă pe la casele tuturor în această zi de iarnă. Moș Nicolae de data aceasta. Cu toții, mici și mari, așteptăm să primim un cadou, cât de mic! Ei bine, cu această ocazie faină la origini, străzile sunt pline de vânzători (cam negricioși!) ambulanți care te îmbie cu bețișoare de diverse forme îmbrăcate în staniol sau vopsite în culori vii. Sunt împărțiți în două tabere: unii spun că pentru copiii răi sunt numai bune (a văzut cineva copil cuminte  .... și babă frumoasă?), ceilalți susțin că absolut toți oamenii trebuie să primească ,,o botă'' de la moșul.
                    Oare voi știți care este semnificația acestor bețe oferite în dar? Iată ce am citit eu despre asta: „Beţele din ziua de astăzi sunt doar o tradiţie inventată, ca multe altele. De fapt, pentru această zi fiecare mămică trebuie să aducă în casă crenguţe de măr sau de cireş şi să le pună în apă pentru fiecare membru al familiei. Până la anul nou ele ar trebui să înflorească şi în funcţie de cum vor evolua florile aşa va fi sănătatea celui cui îi este destinată. Din aceste nuiele copiii vor face sorcova cu care umblă de Anul Nou“, a explicat Janeta Ciocan, etnolog.(sursă informație)
                   
Acum, după ce am încercat să lămuresc treburile, sunteți invitații mei să faceți o verificare, poate, poate, moșul a trecut și pe la voi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu