miercuri, 18 decembrie 2013

Golul

                    Din interior, odată creat, greu se poate umple cu simple cuvinte. Aceste alăturări de litere se pot folosi pentru a exprima propriile trăiri. Ce te faci dacă trăirile tale sunt total diferite de cele ale majorității în această lună a sărbătorilor de iarnă? Păi nu sunt decât două variante: taci și bâjbâi în continuare prin tine însuți sau te așezi în fața tastelor și te străduiești să creezi cuvinte cu ajutorul cărora ai șansa să îți poți pune ordine în gânduri. Cred că nu este prea greu de intuit ce variantă am ales eu.
                    Cu ocazia înmormântării de săptămâna trecută am văzut (de aproape) cum se comportă preoții la asemenea evenimente. Ei sunt .... la serviciu. Complicată este fișa postului.... ei lucrează cu sufletele oamenilor..... desigur că apare rutina, dar no, dacă la botez sau la nuntă totul este doar un zâmbet și voie bună, la înmormântare este cam neplăcută treaba. Este important cât de cunoscută a fost persoana decedată de către preot, deoarece în funcție de acest lucru și, evident, de pricepere, slujba îmbracă aspecte care fac diferența. Da, știu, este o tâmpenie să spui că X a avut o înmormântare frumoasă și la Y popii au dat pe repede înainte. Cu toate acestea, oamenii vorbesc exact în acești termeni.... Și pentru că tot vorbim despre popi, nu pot să mă abțin să nu vă spun că unii dintre ei, în timp ce intonează cântece bisericești, își mai scot de sub patrafir mâinile și își contemplează unghiile. Probabil că în mintea lor se trasează directive de genul: oare am timp mâine să merg la manichiură? Și dacă tot am deschis sacul cu răutăți, nu pot să pricep cum de s-a împământenit tradiția prin care mortul își ia iertăciuni de la cei apropiați, moment în care preotul răsucește cuțitul în rană. Culmea, cu cât ești mai tare răvășit de cele spuse, vei fi tentat să spui că X a avut o înmormântare memorabilă și acest lucru depinde în totalitate de priceperea preotului. Oratoria este o armă perfecta pentru a ..... manipula mulțimea, indiferent de prilej.
                     Decembrie este o lună de iarnă. Lângă frigul de afară, în acest an se așează și tremurul din interior.... Așa se întâmplă uneori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu