joi, 28 august 2014

Delta

Dunării îi împarte pe turiști în două mari categorii: cei care au fost deja și cel mai probabil planifică încă o vizită și cei care nu au fost și o au pe lista de locuri de vizitat. Ei bine, pentru ambele categorii, am o veste: în perioada 29-31 august 2014 are loc la Tulcea ediția a patra a Festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle, RowmaniaFest.

 Sursă.

Despre această zonă cu totul aparte se pot spune multe și toate la superlativ. Cu o suprafață totală de peste 580.000 ha, este una dintre cele mai mari zone umede din lume, ca habitat pentru păsările de apă, fiind în același timp cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe planetă; este un muzeu viu al biodiversității care cuprinde 30 de tipuri de ecosisteme, fiind totodată o bancă de gene naturală de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal; începând cu anul 1990 această zonă cu adevărat mirifică a fost declarată Rezervația Biosferei Delta Dunării, fiind inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural, ca mai târziu, începând cu anul 2000 să primească Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită în 2005 și 2010 (sursă informații).


Un loc special cum este cel prezentat mai sus se încadrează perfect în necesitatea efectuării unui ecoturism, ceea ce vrea să fie un turism în care principala motivație a turistului este observarea și aprecierea naturii și a tradițiilor locale legate de natură, adică trebuie avute în vedere: protejarea și conservarea naturii, impactul negativ minim asupra mediului natural și socio-cultural, cultivarea respectului pentru natură și folosirea resurselor umane locale în organizarea activităților.
Ambasadorul ecoturismului românesc este domnul Ivan Patzaichin și, dacă punem cap la cap tot ceea ce v-am scris până acum putem formula următoarea concluzie: ambasadorul neobosit al Deltei Dunării (pe care și-o dorește ,,regina eco-destinațiilor din Europa”), domnul Patzaichin împreună cu Asociația Ivan Patzaichin-Mila23 organizează în ultimul week-end din august RowmaniaFest  2014. Ca orice eveniment din timpurile noastre, a fost creată și o pagină de Facebook și chiar un clip de prezentare.
În concluzie: ia-ți un week-end cât un concediu și mergi între 29 și 31 august pe malul Dunării, la Tulcea, la RowmaniaFest. Vei avea parte de 3 zile de concerte live, triatlon și concursuri, ateliere pentru copii, dezbateri pentru Delta vie, urban quest, filme, maraton de caiace, expoziții ... 





6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Este o bună ocazie să faci o vizită în Delta Dunării!

      Ștergere
    2. O singura data am calcat pe acolo si mi-a ajuns. Prin urmare din punctul meu de vedere Delta va fi in siguranta, nu o sa o mai vizitez, deci zero PET-uri, zero galagie... Natura castiga!

      Ștergere
    3. Ce să înțeleg? Ascultai muzică la maxim și aruncai gunoaie peste tot?

      Ștergere
  2. Si eu m-as duce pe Delta, imi este dor !:D

    RăspundețiȘtergere