luni, 3 februarie 2014

Militarii

                    Sunt aceia dintre români care au avut mare trecere, săptămâna trecută, în zonele întinse copleșite de furia anotimpului alb. O seamă de oameni, mai de la oraș, mai de la țară s-au tot văicărit că nici iernile nu mai sunt așa cum ar trebui, adică cu zăpadă și ger! Ei bine, zăpada a sosit, gerul de asemenea. Surprizătoare a fost însă forța cu care uriașele cantități de zăpadă au fost spulberate de vânt. Și aici apar în schema cei despre care doresc să vă scriu azi: militarii români!
                    Este știut de toți că zile la rând, angajați ai Ministerului Apărării și ai Jandarmeriei, militari cu toții, au intervenit pentru degajarea drumurilor și, în general, a căilor de acces spre și din localități izolate la propriu în zăpada care s-a așezat, pe alocuri, în straturi mai mari decât locuințele celor care își duc viața pe acele meleaguri. Personaje centrale a emisiunilor de știri, fără voia lor, doar pentru .... că așa au primit ordin, au fost militarii! Așteptările sunt create de multă vreme: în situații limită de tot felul, este chemată în ajutor armata. Lopata a fost instrumentul principal al acestor operațiuni de dezăpezire, mânuită de cei despre care politicienii de ieri spuneau că au venituri prea mari și pensii nesimțite! Nici cei de azi nu sunt impresionați de faptul că militarii nu pot spune nu dacă sunt chemați de acasă pentru a interveni în operațiuni civile, pentru care statul oricum plătește bani grei altora.
                   Nu a trecut multă vreme de când politrucii sau slugile numite de ei au reușit să instige categoriile sociale sau profesionale unele împotriva altora. Cu mare dibăcie, după ce au creat nemulțumiri sociale, vârsta de pensionare a militarilor a fost egalată cu cea a celorlalți oameni care doresc să muncească în această țară. Vin și întreb și eu: dacă la aceste operațiuni participau grupuri de militari cu vârste cuprinse exclusiv între 43 și 57 de ani, să zicem, cât de eficiente mai erau ele? Oare militarii de 52 de ani pot da la lopată, ore în șir? Au ei oare dreptul să se încadreze în standardele normale ale vârstei lor, sau trebuie să fie verișori primari cu ... Robocop? Discuția este ușor forțată, dar întrebarea rămâne: eficiența unei forțe este sau nu dată de calitatea membrilor ei? Dacă membrii forței mai sus pomenite sunt în vârstă, ce contează mai mult: experiențele personale sau vigoarea și viteza de reacție, puterea și vioiuciunea datorate vârstei sau limitele fizice atinse uneori prea repede datorită particularităților serviciului militar?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu