vineri, 7 martie 2014

Comisarul

                     San Antonio este un polițist (virtual), erou principal al unei serii lungi de romane  polițiste ale autorului francez Frederic Dart (1921-2000). Șarmantul personaj și-a povestit aventurile, începând cu anul 1949, pe parcursul a 175 de romane, fapt care a dat pe spate peste 200 de milioane de cititori, devenind un adevărat fenomen care a cuprins Franța și lumea întreagă.
                    Anterior intrării în poliție, San Antonio a lucrat ca inginer întro fabrică ce construia avioane și în același timp întro agenție de detectivi. Al doilea război mondial îl găsește în tabăra serviciilor secrete britanice; după război, continuă cu serviciile secrete, de data aceasta pe teritoriu francez. Urmează trecerea în forțele polițienești și din acest moment încep aventurile povestite cu un farmec aparte, pe parcursul mai multor zeci de ani. Printre puținele lucruri care se pot spune cu certitudine despre inegalabilul San-Antonio este că sexul frumos nu-l poate lăsa indiferent și rece în nici o situație: este incorigibil afemeiat, un colecționar de cuceriri și de tăvăleli: « Pot să spun cu uşurință : o mie o sută parizience, optsprezece țărănci, o sută două vânzătoare, doisprezece spanioloaice, trei englezoaice, o şchioapă, o cambodgiană, douăzeci şi cinci negrese şi o sexagenară.
                   San Antonio e de savurat pe îndelete, o delicatesă pentru adevărații degustători ai genului, cei care știu că un roman politest te poate cuceri și prin umor, rafinamente de limbaj, inteligență și cultură, nu doar prin suspans, urmăriri și împușcături, chiar dacă are (din belșug, chiar!) și aceste ingrediente.
                  
 
 
 
                    Editura Univers  este specializată în publicarea de traduceri din literatura universal, fiind înființată încă din 1969. Univers a publicat atât ficțiune, cât și nonficțiune, de la traduceri fundamentale din literatura universală până la lucrări de critică și teorie literară, la albume și enciclopedii. A editat peste 5000 de titluri, traducând scriitori de primă mărime ai literaturii universale, ale căror cărți au fost tipărite pentru prima oară în România sub sigla editurii.
                
 
 
                       Cred că este ușor de intuit care este legătura dintre cele două chestiuni abordate până acum: editura Univers lansează seria San Antonio în limba română. Acum, că am făcut această precizare, să trec mai departe: BlogalInitiative  a lansat o campanie, la care mă alătur cu drag, prin care dorește să mediatizeze apariția seriei San Antonio într-un mod inedit: ce investigație aș dori să fac, în România, dacă aș fi comisar de poliție! Ei bine, deși sunt conștient că voi stârni zâmbete largi pe fețele unor cititori ai acestor rânduri, eu aș dori să cercetez împrejurările în care a dispărut .... un pic de suspans..... ELODIA! :) Zâmbesc pentru că este un subiect de bancuri în România și asta datorită abordării excesive la anumite posturi de televiziune, de către persoane care nu au nimic în comun cu cercetările polițienești! Deși procesul este pe rol, cu suspectul principal deja condamnat la prima instanță, care este, culmea, de profesie, tot polițist, în realitate cazul are aspecte cât se poate de serioase care , cred eu, sunt deosebit de interesante. Viața fiecăruia dintre noi este un adevărat roman, dar dacă se întâmplă o dispariție, neelucidată după câțiva ani, ei bine, asta este o adevărată provocare!
Nu este puțin lucru să se obțină o condamnare pentru crimă în absența unui cadavru, mai mult, victima fiind declarată decedată de o instanță (sau cam așa ceva).
                       Sunteți invitații mei să scrieți comentarii cu privire la ceea ce am scris mai sus, dar să nu uitați: scopul acestor rânduri este acela de a vă trezi interesul pentru a citi o carte, două, sau de ce nu, întreaga serie San Antonio, pe măsură ce va apărea în limba română!
                      Vă doresc lectură plăcută!
 
 

           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu