sâmbătă, 22 martie 2014

Comisioanele

                    Ascunse sau la vedere au făcut din România raiul tuturor băncilor, cu nume mari sau mai mici. Care mai de care se ostenesc din greu și sunt în stare ca și pentru o răsuflare să-ți jecmănească câțiva bănuți, lăsând deoparte faptul că din economiile tale dau bani împrumut altora și aproape îi jupoaie de vii și pe aceia.
                    Carpatica este o bancă românească, al cărei principal acționar tocmai este arestat preventiv pentru niște chestiuni legate fix de bani și interese colaterale acestora. Banca numită anterior are pentru pensionari dobânzi la depozite mai mari cu 0.15%, ceea ce nu este mare scofală, dar după cum și voi știți, pentru pensionari  orice bănuț contează! Lăudabil lucru dacă ar fi cinstiți și apropiați de cei care le-ar putea fi părinți! În realitate, avantajele sunt reale doar dacă îți ridici banii și(sau) dobânda în ziua scadenței depozitului, situație în care nu apare nici un comision. Da, scrie despre asta în condițiile generale de afaceri ale băncii, dar nici persoanele mai tinere nu au răbdare să citească tot ceea ce scrie acolo, cu gândul că vor fi sfătuite corespunzător de bancheri! Total fals!
                   Să vă explic exact despre ce vorbesc: în primul rând, la depozitul pensia plus dobânda nu se capitalizează, așa că dacă nu treci pe la bancă în ziua scadenței, ți se virează în contul curent. Persoanele vârstnice nu au prins șpilul că atunci când vor avea nevoie de bănuții din dobânzile primite, ei vor fi comisionați la ridicarea de la casieria băncii, deoarece nu au fost ridicați în ziua maturității depozitului. Marea majoritate a pensionarilor sunt de modă veche și stau liniștiți că așa cum au fost învățați ei pe timpuri, azi la cec un leu depui, mâine el va scoate pui! Tehnic vorbind, mulți sau puțini, bănuții sunt folosiți de bancă, cel mai adesea pentru a face împrumuturi către terți, care aduc profituri și, atunci când sunt ridicați, trebuie să plătești o mica taxă pentru că banca i-a folosit. 0.4% din suma ridicată nu este mult, dar este enervant și doar unul dintre miile de comisioane pe care le plătim zilnic pentru te miri ce. Ce mai rămâne din surplusul de dobândă oferit? Răspuns: cât mai mult băncii! Este posibil să zâmbiți și să spuneți că astea-s detalii și sume infime, dar așa ajung să fie păcăliți părinții și bunicii noștri, pentru că să am pardon, exact asta este: o mică păcăleală!
                   O mică păcăleală azi, o mică păcăleală mâine și încet, încet, ajungem să fim o națiune de păcăliți! Sau păcălici?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu