vineri, 11 martie 2022

Dosarul

Plic, cu șină sau nu, este pe cale de dispariție la primăria Cluj. Să mă explic:
Deși, de regulă, îmi rezolv toate trebuințele online, am avut ceva neclarități în modul de completare a unor date în formularul tipizat pentru declararea unui teren în vederea impunerii (nu vă bucurați pentru mine, nu am teren în Cluuuuuj, e o poveste care nu face subiectul rândurilor de azi) și am făcut o vizită la biroul primăriei. Aici totul este bine rânduit de multă vreme: mașinărie care eliberează bon cu număr de ordine în funcție de treaba pe care o ai pe acolo, panou mare cu afișaj al numărului bonului și ghișeul unde trebuie să ajungi, difuzor dat cam tare, să fie angajații siguri că aud toate mătușile ce și cum (și uncheșii, să nu fiu acuzat de discriminare!), scaune și mese unde să te așezi pentru a ți completa formularele, modele de formulare completate pe pereți, etc.
No bine, no.... mi am luat bilet cu număr de ordine, fiind patru ghișee totul merge repede, în câteva minute mi a venit rândul...
- D075 la ghișeul 2!
Intru, la al doilea ghișeu un domn.
- Bună ziua! Am nevoie de îndrumare pentru a completa formularul acesta, vă rog!
- Bună ziua! Ia să văd despre ce este vorba!
Înțelegeți că normalitatea poate să surprindă? Îi explic ce nu știu, îi înmânez documentele, îmi cere cartea de identitate, îmi explică ce și cum și unde să scriu și să semnez și urmează lovitura de grație:
- Aveți copii după documentele acestea?
- Nu, zic, vă rog să mi spuneți unde pot face....
- NU I NEVOIE, VĂ FAC EU!
Evident că am rămas cu gura căscată, noroc că nu i vară, era pericol să mi intre oarece muscă pe acolo.... Omul se ridică de la birou, merge în camera alăturată, se întoarce în două minute cu copii după cartea de identitate și documentul original (pe care îl capsează la loc, având mai multe file!), completează în computer datele și gata, am terminat! Pe panoul informativ al documentelor necesare era trecută expresia care produce emotii: dosar plic! Omul nu mi a cerut, eu nu eram nebun să întreb dacă se poate fără.....


- Mulțumesc, vă salut, o zi faină vă doresc! și am ieșit....totul a durat mai puțin de 20 de minute, incluzând aici și timpul de așteptare.
Întelegeți oare mirarea mea? În jurul nostru, cel mai adesea oamenii se plâng că nimic nu i în regulă, că nu sunt tratați corespunzător, parcă îți este groază să mergi la un ghișeu să ți rezolvi o problemă.
Ei bine, iată că lucrurile se mișcă în direcția bună!
Deși este foarte puțin probabil ca omul meu să citească aceste rânduri, eu îi spun, încă o dată, MULȚUMESC!

8 comentarii:

  1. Când am auzit locul unde se petrece totul mă așteptam ca postarea ta să se îndrepte în cu totul altă direcție. Hmm... Trebuie să întreb: ești sigur că n-ai visat toate cele de mai sus?! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si la primaria Bv tot cam asa merg lucrurile: bon automat, tabele electronice, strigare etc. si nu dureaza mult, dar! copiile necesare (daca nu le avem) le putem face in alt birou (revenim fara a lua alt bon); trebuie sa fim atenti la "programul cu publicul": un anumit interval e pentru "predare documente" si altul pentru "eliberare documente" (asta cu programul a fost cel putin pana in febr 2020, apoi nu mai stiu, ca i-a lovit damblaua).
    Toata stima pentru cel despre care ai scris! Ce fain ar fi sa-l "imite" tot mai multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi doar se predau într un loc, se eliberează în altă parte, pare mai simplu. :)
      Primăria Cluj stă foarte bine și la online, se pot rezolva aproape toate nevoile cetățenilor.

      Ștergere
  3. Nu se mai cer copii după acte, de la 1 ianuarie 2022, cf. Legii 267/2021. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu, dar se pare că legea ajunge mai greu peste tot..... de ce atâta grabă? :)

      Ștergere
  4. Daca un singur om isi face treaba in felul asta, poate prin mimetism incep toti. Bravo lui! Si bravo tie ca ne-ai dat o veste buna!
    Seara buna, Gigi! Si un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deși cu pași micuți, lucrurile se mișcă în direcția bună!

      Ștergere