luni, 25 martie 2013

Biserica

                     Catolică şi mai apoi cea ortodoxă au reuşit să mă uimească în ultimul timp . De data aceasta în mod pozitiv . Această instituţie , fie ea catolică , ortodoxă sau mai ştiu eu cum , în lumea modernă nu se prea înghesoaie să facă fapte bune , din punct de vedere social . Adică să împlinească aşteptările credincioşilor .
                     După ce toată lumea catolică fremăta din cauza neaşteptatei demisii (abdicări ?) a papei , majoritatea analiştilor (atestaţi sau nu) şi mulţi alţii s-au întrecut în a face presupuneri cine va fi următorul papă . Cu tot felul de consideraţii au alcătuit un adevărat pole position . Ei bine , vestitul conclav le-a dat cu tifla şi a ales drept conducător al bisericii catolice pe Jorge Mario Bergoglio (Francisc , după noul nume) , un sud american ! Imediat specialiştii în biserici şi-au amintit că şi la precedentele alegeri papale acesta a fost printre primii . Şi ce să vezi ? Noul papă vorbeşte despre apropierea bisericii de săraci , despre o biserică a săracilor ! După mintea mea , o surpriză plăcută !
                      Urmează binecunoscuta criză a băncilor din Cipru şi tupeul european de a impozita depozitele bancare ale tuturor cetăţenilor acestei ţări ! ,, Este timpul ca şi cetăţenii ciprioţi să pună umărul la salvarea ţării ! " , glăsuieşte cancelarul german . Pe mine m-au trecut fiorii , dar asta este o altă poveste (http://gigitepus.blogspot.ro/2013/03/impozitarea.html) . După ce parlamentul din Cipru a respins propunerea europeană , patriarhul bisericii ortodoxe din Cipru a făcut o mutare cel puţin surprinzătoare : a pus la dispoziţia statului averea bisericii , care este considerabilă , pentru a salva populaţia şi a nu deveni slugi la străini ! O atitudine pe cât de neaşteptată din partea unei instituţii ca şi biserica , pe atât de salutară şi binevenită !
                       Oare încet , încet încep conducătorii bisericilor să-şi întoarcă feţele prea-luminate spre oamenii de rând , care sunt de fapt credincioşii lor ? Şi fără de care ei nu ar exista ?
                       Patriarhia Ortodoxă Română are ceva de învăţat din asta ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu